LEKCIJE

PRSTORED

Klarinet je instrument koji spada u drvene puhačke instrumente zbog drvenog piska (trske ili jezička) na kojemu se svira i koji je sastavni dio klarineta. Sastoji se od slijedećih dijelova: poklopac, usnik, jezičak, obujmica, bačvica, gornji dio, donji dio i zvono (lijevak). Opseg klarineta je od e malog do čak c4 (u literaturi najčešće pronalazimo do g3 ili a3).

    Kod samog učenja klarineta, prvo je najvažnije naučiti pravilnu ambažuru, odnosno postavu tona na klarinetu kako bi ton bio lijepo proizveden i što intonativniji. Kakav će ton biti ovisi o samom izvođaču i koliko će ga kontrolirati. Kada sastavimo klarinet, primimo ga u ruku i stavimo na slijedeći način: donju usnicu malo prevučemo preko zubi a jezičak s usnikom (odprilike polovicu zarezanog dijela jezička) položimo na sredinu donje usnice. Gornja dva zuba naslonimo na usnik, a mišiće gornje usnice, kao i mišiće sa strane zategnemo uz usnik.

   Kakav mora biti početak tona?

   Ton mora početi onda kada mi to želimo. To se postiže tako da jezik dodirne jezičak i naglo povuče natrag, a da pritom dah koji protječe, ne bude prekinut.  

    Dah se uzima na usta, pazeći da se gornji zubi i usnica ne odvajaju od usnika. Zvuk koji se u početku proizvede još uvijek nije ton klarineta jer je vježbu s usnikom potrebno stalno ponavljati da bi ton bio što kvalitetniji i ljepši. 

    Kod puhačkog instrumenta važno je naučiti pravilno disati  jer se puhanjem u klarinet stvara ton. Puhači pravilno dišu dijafragmom, odnosno trbušno. Dijafragma je stijenka koja dijeli prsnu od trbušne šupljine, ona je rastezljiva i elastična, pa omogućuje udisanje velike količine zraka. Kod prsnog disanja se ne može uzeti velika količina zraka jer nam to ne omogućuju kosti prsnog koša kao trbušni mišići koji se elastično šire. Ne može se u potpunosti isključiti prsno disanje jer nije moguće disati samo pomoću dijafragme, a da pritom ne sudjeluje i pomicanje prsnog koša. Tehnika disanja se mora stalno vježbati i usavršavati u istome momentu kada i proizvedemo ton jer se na taj način uči pravilno i stvarati ton i disati.

    Kada klarinetist nauči osnove, on se dalje mora usavršavati a to se postiže vježbanjem ljestvica i etida gdje se uči na tehnici, ali i na tonu. Ljestvice i etide se vježbaju kako kasnije ne bi bilo problema kod sviranja nekih koncerata gdje tehnika mora biti na mjestu i kako bi izvođač pokazao virtuoznost.

   Klarinet se može naučiti ukoliko postoji dobra volja i naravno rad koji će na kraju i donijeti rezultate u sviranju klarineta.

I NA KRAJU, VEOMA POGODNE LEKCIJE, KOJE SU NA ENGLESKOM I UZ KOJE ĆETE SA TRUDOM NAUČITI SVIRATI OVAJ INSTRUMENT :